35. Hoofdkwartier NSB

« »

https://www.youtube.com/watch?v=Y8s9syVZ3u4

https://www.youtube.com/watch?v=zygMqA2djLc

Verhalen

Himmler op de Maliebaan

Wat misschien nog wel het meest opvalt in het filmverslag van het Polygoon Journaal over het bezoek van Reichsführer SS Heinrich Himmler aan Utrecht, op dinsdag 19 mei 1942, is Himmlers zonnige humeur. Er zijn niet zo gek veel beelden van Himmler beschikbaar, en zeker niet van een lachende Himmler.

Mussert, mei 1940

De Maliebaan ligt er prachtig bij, deze avond van 9 mei 1940. Het is een stralende dag geweest, niet heel warm, de hele dag heeft de zon geschenen. Er komt weer blad aan de bomen van de brede laan. Op nummer 35, het hoofdkwartier van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB, vergadert de politieke raad.

Musserts lijfwachten

In het souterrain van het hoofdkwartier op Maliebaan 35, en ook in een huisje dat speciaal daarvoor in de enorme tuin van dat pand is opgetrokken, bevindt zich een kern van getrouwen van de Leider van de NSB, Musserts lijfwacht.

De vlucht van de NSB’ers

Maandag 4 september 1944, half negen. Maliebaan 35. Er staat een crisisvergadering te beginnen in het Hoofdkwartier van de NSB. Anton Mussert is erbij, en secretaris-generaal Huygen. Ook tweede man Kees van Geelkerken, en leider van de Germaanse SS Henk Feldmeijer en nog enige NSB-bestuurders. De spanning is te snijden.

De 47e verjaardag van Anton Mussert

Het is 11 mei 1941, Anton Mussert is jarig, hij wordt 47. Om elf uur in de ochtend komt de jarige aangewandeld op de Maliebaan. Hij neemt op nummer 35 de gelukwensen van zijn medewerkers in ontvangst en spreekt ze toe in de vergaderzaal van de afdeling financiën.

« »

Plattegrond

« »